Felte «nyfødt» kalv

Det hender seg at en og annen kalv fødes veldig seint og enkelte år kan man se nyfødte kalver under jakta.  Slike kalver er en fordelt å få tatt ut da de vil ha liten sjanse for å klare seg over vinteren og aldri vil bli noen gode avlsdyr. I år ble det felt en ganske fersk kalv i Forollhogna. Her er jegerens fortelling:

Simla og kalven som jegerne felte.

Jeg og min sønn var ute på jakt 27.08. Ut i fra hvor dyr var blitt observert dagen før så gikk vi bakover og opp på Svergsjølihøa for å speide bak mot Sandfjellet, Gåsenga og Hiåsjøene.

Vi observerte dyr mellom Lillefjell og kanten Sandfjellet. Vi gikk derfor etter dette dyret som vi så her. Etter en stund fant vi en liten flokk med 1 liten bukk, 3 simler og 2 kalver. Jeg så med en gang at den ene kalven var unormal liten og ville gå etter denne.

Ved Lillefjell  felte min sønn ei simle som var moren til den lille kalven. Jeg skjøt kalven som kom gående mot mora si  ved skuddstedet.

Da vi kom bort så vi at størrelsesforholdet mellom simla og kalven var unormalt stor nå i slutten av august. Simla var stor og den feteste simla jeg har vært borti.  Det viste seg at hun veide 44 kg. Kalven var fortsatt litt rød/lys i pelsen og den hadde ikke fått helt ”pels” enda men mer ”kalveull”. Det virket som om den var født veldig sent. Kalven veide 7 kg. I hovedsak  var det bein med noe kjøtt på. Det viste seg også at den hadde en verkebyll på ene siden på størrelse med en halv bordtennisball.