Skadeskyting og ettersøk

Kvikne Utmarksråd publiserte ifjor en artikkel som tok for seg når et dyr er skadeskutt, men hva med ettersøk og bestemmelsene om dette? Når inntrer jaktforbudet ved skadeskyting av storvilt -og hvor lenge varer det? Tidsskriftet «Miljøkrim» hadde en artikkel om dette før jul. Artikkelen tok for seg rettspraksis etter en dom avsagt av høyesterett i 2012.I «Forskrift om utøvelse av jakt og fangst» § 27 står det:

«Den som under jakt eller forsøk på felling skadeskyter storvilt eller kongeørn, plikter å gjøre det en kan for å avlive dyret snarest mulig. Vedkommende plikter å forvisse seg om påskutt dyr er truffet eller ikke. Jegeren og jaktlaget som har skadeskutt storvilt, skal ikke gjenoppta jakt eller påskyte nye dyr mens ettersøk pågår. Innen valdets grenser skal ettersøk om nødvendig pågå ut dagen etter skadeskytingen. På annet vald opphører retten til ettersøk og felling ved utgangen av den dag skadeskutt storvilt kom inn på valdet, jf. lov av 29. mai 1981 nr. 38 om viltet § 34.»

Spørsmålet i saken var om jaktforbudet for et jaktlag som har skadeskutt storvilt varer så lenge det foregår ettersøk (uansett hvem som utfører ettersøket), eller om jaktforbudet er begrenset til den perioden jaktlaget har plikt til å ettersøke dyret.

Hele artikkelen