Snøscooter; hva er tillatt?

uten-navn
Miljødirektoratets brosjyre «Motorferdsel i utmark» gir en kort og god oppsummering av hva som er tillatt av kjøring i utmark.

Vinteren er kommet og enkelte har kanskje tenkt å bruke snøscooteren til eksempelvis frakt av ved til ei bu, transport av materialer for byggearbeid, tilsyn med sæter eller noe helt annet. Men hva er tillatt etter lov og forskrift, og må man spørre grunneier selv om kjøringa er hjemlet i lov/forskrift, eller tillatelse gitt av kommunen?

Les en oppsummering av de viktigste bestemmelsene her

§ 10 i motorferdselloven sier: «Denne lov innskrenker ikke den adgang grunneier og bruker har etter gjeldende rettsregler til å forby eller begrense motorferdsel på sin eiendom». Dette betyr med andre ord at før du kjører i utmark i lovlig ærend (enten med hjemmel direkte i lov/forskrift eller etter tillatelse fra kommunen og eventuelt vernemyndigheter), du spørre grunneier/grunneierlaget om tillatelse i tillegg.

Skal du søke vernemyndighetene om tillatelse til motorisert ferdsel i vinter? Husk at søknadsfrist 1.desember. Les om hvordan man søker for Knutshø her, og Forollhogna her.

Merk dessuten at motorferdselloven definerer nedsnødd veg som utmark: «…Det samme gjelder opparbeidd veg som ikke er brøytet for kjøring med bil. (mfl. § 2, 3. ledd)». Mer om dette og andre bestemmelser finner du i rundskrivet til motorferdselloven.