Forbud mot saltstein, men ikke for sau

På grunn av den påviste CWD-sykdommen i april 2016 ble det lagd en forskrift for å forhindre spredning av sykdommen, og det ble tatt prøver av flere reinsdyr skutt under jakta for CWD- analyse, som bildet viser.

Chronic Wasting Disease (CWD) også kjent som skrantesjuke, er en dødelig sykdom på hjortedyr som ble oppdaget i Norge for første gang i april 2016. En midlertidig forskrift med tiltak for å hindre spredning av sykdommen ble fastsatt i juli i år og forlenget i slutten av desember 2016.

Mattilsynet foreslår nå at CWD-forskriften blir en permanent forskrift og har i den forbindelse kommet med noen forslag til endringer i den gjeldende forskriften.

For «folk flest» er den viktigste regelen å være klar over forskriftens § 6 som også foreslås videreført:

§ 6 Forbud mot fôringssteder og slikkesteiner
Det er forbudt å legge ut fôr og slikkesteiner til hjortedyr som ikke er inngjerdet eller på annen måte holdes fysisk adskilt fra andre mottakelige dyr.

Kvikne Utmarksråd har til orientering søkt Mattilsynet og fått innvilget tillatelse til fôring av hjort og rådyr vinteren 2016/17. Utlegging av saltstein til sau er ikke rammet av forbudet som forskrifta er per i dag og det legges ikke opp til noen endringer heller her i endringsforslaget til forskriften som nå foreslås gjort permanent.

Hele forskriften som den er per i dag finner du her.

Les hele endringsforslaget her.