Undersøker parasitter

Saltsteiner kan, som kjent, være smittekilde for mange ulike sykdommer hos blant andre sau og hjortevilt. Norsk institutt for naturforskning (NINA) ønsker å se nærmere på hvilke parasitter som finnes i jorda ved slike saltsteiner i fjellet.

Derfor samles det i disse dager inn jordprøver fra flere saltsteinautomater i Nordfjella, Forollhogna og Knutshø. Formålet er å se på forekomsten av tarmparasitter og skrantesjuke-prioner i jordsmonnet, saltholdigheten og andre variabler for å belyse i hvilken grad inntak av jord bidrar til smittesprendning.

I tillegg er det satt ut viltkamera ved et par saltsteiner for å få bedre innblikk i bruken av disse av blant annet villrein. I de tilfeller kamera er satt ut er grunneier spurt. Eventuelle bilder av folk vil bli slettet omgående.

Det er ikke bare sau som benytter seg av saltsteinene. Her er det spor etter både rein, elg og sau i leira ved en saltsteinautomat i Forollhogna.

Sykdommen CWD blir spredd i hjorteviltpopulasjoner gjennom direkte kontakt, spytt og urin. Saltsteiner kan dermed medvirke til spredning av eventuell CWD-smitte i områder der sykdommen opptrer.