Truende søppel

IMG_0369
Mye søppel havner årlig i naturen. Dette bildet er fra Orkla på Kvikne.

Har du noen gang tenkt over at plastposen du hev fra deg kan ta livet av en lundefugl? Les videre for å finne ut hvordan det kan skje.

Søppel er et enormt problem, spesielt når det havner på «avveie». Rundt 80 prosent av søppelet som havner i verdens hav, er søppel som stammer fra landjorden og ikke fra skipstrafikken eller oljerigger. Det er anslått at det årlig havner 6,4 millioner tonn søppel i havene. Trolig blir 20 000 tonn marint avfall dumpet i Nordsjøen hvert år.

I 1999 ble det såkalte ”Søppelhavet” oppdaget i den nordlige delen av Stillehavet. Søppelhavet er et sammenhengende felt med plast, som strekker seg over ca. 150 mil. Søppelet er samlet opp av sirkulerende havstrømmer og fyller et område på 500 000 kvadratkilometer. Til sammenligning har Norge et areal på 385 186 kvadratkilometer!

IMG_0375
Er det slik vi vil ha det? Bildet er tatt ved Orkla på Kvikne.

75 prosent av den totale søppelmengden er plast. Og når plasten brytes ned til små partikler, forveksles det med plankton og havner i næringskjeden som føde for fisk, skilpadder og andre sjødyr. Får disse i seg for mye plast kan de dø av det. Denne plasten bruker faktisk flere tusener av år på å brytes ned og vil derfor finnes i hav og på landjorda i uendelig lang tid framover! Tauverk og annet som de setter seg fast i dreper dessuten årlig mange dyr både i havet og på land.

Les mer