Rekord for sørlig fjellrev

Fjellrev ved forauomaten i Forollhogna. Foto: NINA, viltkamera.
Fjellrev ved forauomaten i Forollhogna. Foto: NINA, viltkamera.

I 2014 ble det registrert 24 ynglinger av fjellrev i Norge, med minimum 143 valper. 20 av disse ynglingene fant sted i Sør- Norge, noe som er rekord i denne delen av landet. For den nordligste delen av landet vårt var 2013 nok et bunnår for fjellreven. Den store forskjellen fra sør til nord mener forskerne høyst sannsynlig kan forklares av at det var mer smågnagere i Sør- Norge enn Nord- Norge i 2013.

Får håpe det blir mange slike små illsinte lemmen i fjellet i 2014!
Får håpe det blir mange slike små illsinte lemmen i fjellet i 2014!

De gode tallene for Sør- Norge for 2013 gir håp om mange ynglinger i 2014 ettersom det nå blir flere vinterdyr i bestanden. I tillegg er det forventet at 2014 blir oppgangsår/toppår for smågnagere. Smågnagere er en vesentlig del av næringa til fjellreven og man har sett at den svært sjelden yngler/lykkes med yngling i bunnår for smågnagere.

Smågnagerne har altså stor betydning for ryper, fjellrev, rovfugler mm, eller enklere sagt; fjell-økosystemet. På Kvikne ser vi at det er betydelig mer smågnagerspor i fjellet nå enn på samme tid i fjor. Så får vi håpe at mildværet ikke skaper trøbbel for smågnagerne, som trives ekstra godt i åpenrommet mellom snø og bakke.

Les mer