Fremmede arter

I november ble en bestand av contorta/vrifuru tatt ut fra Forollhogna nasjonalpark.
I november ble en bestand av contorta/vrifuru tatt ut fra Forollhogna nasjonalpark.

Forvaltningsmyndighetene ved Fylkesmann eller kommune bestiller årlig oppdrag hos SNO på gjennomføring av uttak av fremmede vekster og treslag i verneområdene. I Sør-Trøndelag er det utført arbeid tilsvarende i gjennomsnitt et månedsverk årlig de siste ti årene på uttak av sitkagran og buskfuru (fra SNO`s årsrapport for 2013).

I november i år tok SNO og Kvikne Utmarksråd, på oppdrag av vernemyndighetene, ut en liten bestand av contorta/vrifuru ved «Veibua», like innenfor vernegrensa til Forollhogna nasjonalpark.

Vrifuru er det viktigste fremmede treslaget i Norden. Artsdatabanken skriver følgende om fremmede arter i Norge: «Fremmede arter er arter som er spredt ved hjelp av menneskelig aktivitet til områder der de ikke hører naturlig hjemme. Noen av dem er en trussel mot naturmangfoldet i Norge. Ved å fortrenge hjemlige arter og forstyrre økosystemene, kan fremmede arter endre norsk natur». Artsdatabanken risikovurderer de ulike fremmede artene i Norge, og har vurdert vrifuru til å ha «potensielt høy risiko».

Les mer om artsdatabankens risikovurdering av fremmede arter.

Les mer om artsdatabankens vurdering av contorta/vrifuru.