God start for kalvingsprosjekt

Villreinutvalget for Forollhogna skal i vår overvåke kalvinga hos villreinen. Bakgrunn for dette er et ønske om å kartlegge når kalvinga starter, når høydepunktet for kalvinga er og hvor lenge den drøyer ut over våren. Dette fordi brunsten og paringa virker å ha foregått seinere på høsten de senere årene. Drektighetstida hos villrein er 225 dager og dersom brunsten er seinere vil dermed også kalvingstidspunkt forskyves og påvirke især slaktevektene til kalv om høsten.

Det er det lokale Fjelloppsynet i samarbeid med SNO og NINA som står for innsamling av data i felt. Data som samles inn i løpet av de fire planlagte feltperiodene skal sammenlignes med gamle data samlet inn av blant annet Kåre Guldvik og Terje Skogland.

Første feltperiode er nå gjennomført og her kan du se noen bilder fra arbeidet. Denne første perioden var en «kalibreringstur» hvor de fleste av oppsynene som skal være med på prosjektet var med inklusive Olav Strand (NINA). De involverte oppsynene og Strand så da nærmere på hvordan det er mest hensiktsmessig å gjennomføre tellingene og hva som bør med i disse. Senere er det satt opp to oppsyn for hver av de planlagte periodene.